Jesteś tym, co jesz...
Niedojadanie przez najmłodszych to kwestia znana nam wszystkim. Coraz większym problemem staje się jednak tzw. „śmieciowe odżywianie”. Wiele dzieci w wieku szkolnym i przedszkolnym pochłania zbyt duże ilości słodyczy i produktów pozbawionych wartości odżywczych. W takim przypadku rolą rodziców jest interweniować, czyli po pierwsze – rozpoznać przyczyny takiego postępowania, a po drugie – zapobiec im. 8 listopada odbędzie się spotkanie, na którym specjalista do spraw żywienia podpowie wam, jak poradzić sobie z tym problemem. Uzyskacie odpowiedź na pytanie, jakie minerały i witaminy są niezbędne w codziennej diecie, a także co oznaczają kolory warzyw, owoców i dlaczego posiłki naszych dzieci powinny być kolorowe.
Trzy tygodnie później, na kolejnym spotkaniu z cyklu „Chemia na talerzu”, poruszona zostanie kwestia odporności. Zdrowie najmłodszych zależy w dużej mierze od środowiska, w jakim przebywa. Jeśli szkolne sklepiki oferują same słodkości i żadnych owoców, nasza pociecha nie powinna z nich korzystać. Rodzice i dzieci zawsze mają wybór. Na tym spotkaniu dowiecie się, jak ominąć przykre konsekwencje przyswajania chemii i co zrobić, by nie tracić odporności. Zapraszamy 29 listopada!
„Chemia na talerzu”, godz. 18:00, Gminny Ośrodek Kultury w Wiązownie, ul. Kościelna 41
wstęp wolny
fot. pixabay
Napisz komentarz
Komentujesz jako: Gość Facebook Zaloguj