Korzenny smak Bożego Narodzenia
Miejsce wydarzenia: Klub Hydrofornia, ul. Wyszyńskiego 1, Józefów
Nie ma chyba zapachu, który bardziej kojarzy się z Bożym Narodzeniem, niż unoszący się w domu aromat pierniczków. Ale skąd właściwie wziął się ten przysmak i jaka jest najlepsza receptura na jego stworzenie? Dowiemy się podczas warsztatu rodzinnego pn.: „Pierniki koronką malowane”.
W czasie warsztatów poznamy historię pierników i dowiemy się dlaczego w średniowieczu były bardzo cenne, czemu królowie obdarowywali się piernikami i skąd bierze się ich korzenny smak.
W formie zabawy odgadniemy przyprawy użyte do wypieku ciasta. Obejrzymy dawne formy drewniane, formy trójdzielne, a nawet starą formę do wypieku opłatków. Uczestnicy poznają sprzęty takie jak: niecka, łopata do pieczenia chleba i szufla. Odkryjemy tajemnice doskonałego lukru oraz triki pomagające w zdobieniu pierników metodą koronkową (białym lukrem). -Pierniki wykonujemy zawsze z „prawdziwych” składników tj. miodu z własnej pasieki oraz masła o wysokiej zawartości tłuszczu – zapowiadają prowadzący z „Furtki wyobraźni” i gwarantują, że autorzy będą mogli zabrać do domu wszystkie własnoręcznie ozdobione pierniki.
Udział w spotkaniu jest płatny (15 zł od osoby) i obowiązują zapisy, telefonicznie pod numerem tel.: (22) 789 22 84 lub mailowo: e-mail: agnieszka.jung@mokjozefow.pl.
Napisz komentarz
Komentujesz jako: Gość Facebook Zaloguj